30 Ocak 2008 Çarşamba

Keçe çanta yapımı- Make a felted bag

Türkiyede üretilen yünlü iplerle hiç keçe yapmadım.Bir yakınımın tavsiyesiyle kendi tasarladığım bir çantayı yapmaya karar verdim.Tuhafiyecimden, yünler konusunda bilgi aldım.Keçe için en uygun iplerin Himalaya Efsun,Himalaya Yakamoz ve Nako Merino olduğunu öğredim.Ancak Alize nin %100 yünü Cashmiranın keçe yapımında kullanılamadığını ve tavsiye edilemediğni gödüm. Ama nihai kararı denedikten sonra bulabiliriz değil mi?Ben Efsunla başlıyorum.Yapım aşamalarıı bittikçe ekleyeceğim.

Birinci Bölüm (First Step):

MATERİAL:
800 gr.Himalaya Efsun %100 yünlü ip (8x100 gr.%100 wool)
7 mm misina şiş ( use US 11 circular 100 cm)
7 mm çorap şişi veya misina (US 10 1/2 double pointed needles.)


Başlangıç (Beginning) : Şişe 60 ilmek atarız.60 sıra haroşa önlü arkalı olarak öreriz.Bu, çantamızın tabanı olacak.Genişlik 18 '' ve derinlik 12 ''
(Cast on 60 sts.
Knit back and forth in garter stitch for 60 rows.width 18 '' and depth 12'')



Taban tamamlanınca çantayı çepeçevre örmeye başlayacağız.Ördüklerimizi kesmeden kısa kenardan şişe ilmek almaya başlayacağız.Kısa kenardan 35 ilmek tekrar uzun kenardan 60 ilmek kısa kenardan 35 ilmek aldığımızda tüm tabanı çevrelemiş olacağız.Toplam 190 ilmek.
(If the base
completed do not cast off. Now you are going to pick up stitches all around your rectangle and begin knitting in the round.Pick up from the short edge 35 sts.then from the long edge 60 sts and along last edge as you did for the first edge 35 sts.total:190 sts.)



Yüksekliğimiz 16 " olduğunda tamamını kapatacağız.Devamını 2.bölümde anlatacağım.
(Knit every row for 16 " height measurement . Cast off .To be continued in my next step.)

25 Ocak 2008 Cuma

Freeform çalışmalar



Ravelry den görüştüğüm bir arkadaşımın çok çok özel çalışmalarını buraya koymak istiyorum.
Bu konuda kendisinin Avustralyada yazdığı kitaplarıda mevcut.Bu şekil örgü çalışmaları ülkemizde çok bilinmiyor.Çalışma freeform yani serbest şekilde örgü parçalarının ki bunlar şiş ve tığ birlikte olabilir biraraya getirilmesiyle yapılıyor.Ben çok beğeniyorum ve mutlaka öğrenmek istiyorum.
İlgilenen arkadaşlarım Prudence nin sitesinden daha fazlasını öğrenebilirler.

19 Ocak 2008 Cumartesi

Alabora




Evet .Yeni türk işi patiğimin adı bu.''ALABORA''.Örerken severek işledim motifi.Umarım sizlerde beğenmişsinizdir.



Örneğin açıklamasını aşağıya ekliyorum.Dileyen arkadaşım buradan indirebilir.



ALABORA PATTERN

18 Ocak 2008 Cuma

Esnek lastik örgü

Güzel bir model üzerinde çalışıyorsunuz ve emek harcıyorsunuz.Ama hepimizin başına geliyor,ördüğümüz örgünün lastikleri birsüre sonra sarkmaya ,deforme olmaya başlıyor.Hiçbir zaman satın aldıklarımız gibi sağlam olmuyor.Ben bunun için klasik lastik örme sisteminden farklı bir örgü kullanıyorum ve uyguladığım bu italyan stili lastik hem daha sağlam hemde esnek oluyor.
Size yapılışını ekliyorum.Umarım faydasını görürsünüz.

15 Ocak 2008 Salı

Alabora slipper

Bu aralar dışarı çıkma şansımız az .Havalar soğuk.O nedenle, diğer örgülerimin yanında yeni bir patik deseni üzerinde çalışıyorum.Bu, bir bakıma turk deseninin yeni uyarlamaları sınıfında yer alabilir.Modifiye bir kilimden çıkardığım bu motifi ölçülerini küçülterek patiğe uyarladım.Ördükçe devamını sayfamda bulabilirsiniz.
Materyal: dpn 5 li 2,5mm luk çorap şişi ,Nako kristal kahve ve Nako angora turkuazla çalışıyorum.Bunun için oldukça ince iplere ihtiyaç duyuyor insan.Gönül isterdi ki yeni eğrilmiş ve kök boyayla boyanmış %100 yünle çalışabilesin.(diğer patik ve çorabımda kullanmıştım.Ama bunu bulmak için köylere uzanmak lazım )
Teknik :6 ilmekle uçtan başlayarak örüyorum(toe-up).2 sırada bir kenar artırması yaparak toplam tek yüzde 36 ilmek totalde 72 ilmek oluncaya kadar artırıyorum.

11 Ocak 2008 Cuma

Yeni Çalışmalarım



İki yeni çalışmam var.Bir tanesi ,örgü duayeni Zimmerman'ın supriz baby jacketi.Tabi bunu büyüterek örüyorum.Basit ama komplike bir örgü şekli olduğu için zaman zaman sayılarda şaşırıyorum ve söküyorum.Sonuçta bir uyarlama çalışma olduğundan elimde uygun bir sayı kalıbı yok ve deneyerek ölçülendiriyorum.

Bu çalışmada Himalaya Yakamoz ip kullandım.Hem %100 yün olduğundan hem de melanjlı renkleri hoşuma gittiğinden denemek istedim.






Misina 4,5 no şişle örüyorum.








İkinci çalışmam,daha genç ama stilini beğendiğim bir designerinin bolero çalışması.
Ysolda nın Cloud bolerosunu daha uzun olarak ve angora iple örüyorum.Yine kolay ama komplike bir çalışma olduğunu söyleyebilirim.



Bu çalışmada export ip kullanıyorum.(Fancy'nin Ruby marka angorasını) ve renk seçimim turkuazdan yana.Bu çalışmama KOKOSCH adını verdim.(Kırpık kırpık duruşundan dolayı )
8 no örgü şiş ve değişik renkte örgü ayracı diğer malzemelerim.

Hocas V yaka sweater



V yaka Bayan sueterin tamamlanmış halini buraya alıyorum.Bu çalışmayı geçen hafta içi revize ettim.Ölçülerinde sorun olduğu için bende mevcut örgüyü küçültüp bayan kalıbına uydurdum


.

2 Ocak 2008 Çarşamba

Turkish Patik

Sizinle ,bu 2 çalışmamı paylaşmak istiyorum.Bu iki patiğide çok severek çalıştım.Beni, en çok ,anadolu motiflerinin ele alındığında ne kadar güzel çalışıldığı heyecanlandırıyor.Kırmızı patiği,gezdiğim bir köyde hazırlamıştım.Motifler anadolu ve 5 şişle uçtan başlayarak ördüm.Yünleride tamamen elde eğrilmiş ve boyanmış iplikler.Bunların benzerlerini İzmir'de Kemeraltında satıyorlar.Sarı olan da bizim buranın ,Menemen yoresinin kadınlarından kopyaladığım bir çalışma.O da aynı yöntemle uçtan başlanarakörülüyor.Ben zevkle çalıştım.

Model tarifi buradadır.Download edin.

Sizden istediğim,varsa elinizde patik,çorap ,hırka,yelek desenleri bana maille resimleyin gönderin.Bu çalışmalarınızı Ravelry deki grubumda yabancılara tanıtarak göstermek isterim.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails