29 Ekim 2010 Cuma

25 Ekim 2010 Pazartesi

Örgü kitap tanıtımı:Cherished

İngiliz tasarımcı Kim Hargreaves'in yeni kitabı piyasaya çıktı.Daha çok klasik tarz çalışan,örgüde kullandıgı detaylarla dikkati çeken tasarımcının kış koleksiyonunu da beğeneceğinizi düşünüyorum.Özellikle kalın iplerle ördüğü modeller şahane.





Daha fazlası için buraya bakınız : Kim Hargreaves

24 Ekim 2010 Pazar

Blog Ödülü





Sevgili Yonca beni bu ödüle layık görmüş.Kendisine çok teşekkur ederim.Blogunu ve yaptıklarını mutlaka görmenizi isterim.15 blogcu arkadaşıma bu ödülü dağıtmam gerekiyor.Ben de tum dostlarım ve takipçilerime veriyorum bu ödülü.Bol örgü dolu günler sizlerin olsun.

13 Ekim 2010 Çarşamba

Hippi Yelek






Bir arkadaşımın görüp begendiği bu yeleği tarifi üzerine ona hazırladım.Bu tarz giymeyi sevenlerin hoşlanacagını düşündüğüm bir model oldu.Gerçi fotograflarda düğmeleri eksik,ama siz onları varmış gibi kabul edin :-))

Himalayanın pullu zincir ipiyle ve 8 numara şişle ördüm.64 ilmek başlıyorsunuz.6 sıra haroşa örgüden sonra ajur örnegini kuruyoruz.1 kenar ilmek,iki ilmeyi düz kes,1dola,2 ilmegi düz kes,1dola şeklinde örgünün ortasına kadar örüyoruz.Orgünün tam ortasına 2 düz örüp yine 1 dola,1kes şeklinde sonuna kadar örüyoruz.Arka sıraların hepsi ters örülecek.Örgü boyu 9 cm.olunca kol oyuntusu için bundan sonra örgü başı ve sonunda 1er ilmek keserek ilerliyoruz.Şişte 50 ilmek kaldıgında,örgünün duğme bantı için 19 ilmegini kenarda bekletiyor ve geri kalan ilmekleri örüyoruz.Yaklaşık 10 sıra sonra tamamını kapatıyoruz.

not: Burada dikkat edilecek 2 nokta:

1-Örgünün sağ tarafındaki ikili kesmeleri :1 ilmek örmeden sağ şişe alın,1 ilmek düz örün,sağ şişteki boş ilmegi ördüğünüz son düz ilmegin uzerine bindirin.
Örgünün sol tarafındaki ikili kesmeleri bildiğimiz klasik şekilde iki ilmek düz kesin.

2-1,5,9,13,... sıralara başlarken 1 ilmek düz örün,ikili kesme yapın ve dolama,kesme,dolama,kesme... şeklinde devam edin.Göbekte 1dolama,2düz,1dolama oluşmasına dikkat edin.
3,7,11,15,...sıralara başlarken 2 ilmek düz örün,1dolama,kesme,dolama,kesme,...şeklinde devam edin.Örgünün ortasında 1dolama,4 düz,1dolama oluşmasına dikkat edin.

Bu 2 maddeyi uyguladıgınızda örgünüzün ajurlarında tek tarafa kayma oluşmayacaktır.



Aynı şekilde diğer parçayı da ördükten sonra arkasından ve kol altından dikiyoruz.Alt tarafa püsküllerini yerleştiriyoruz.

6 Ekim 2010 Çarşamba

Hangi vidalı şiş setini seçmeliyim?


Son zamanlarda ,Türk örgü sever dostlarımın da keşfettiği bu vidalı şişlerle ilgili çokça soru alıyorum.Tek tükte olsa bunları kullanmaya başlayan arkadaşlarım var.Maalesef ülkemizde yetkili distribitoru henüz yok.Ancak ebay veya amazon üzerinden siparişle temin edebiliyorsunuz.Ben bunlardan 2 markayla tanışma ve kullanma sansına sahip oldum.Ne diyebilirim?Bu zamana kadar yerli şişlerle ne eziyet çekmişiz,kullandıktan sonra anladım.
Almayı düşünen,kararsız kalan dostlarım için, mevcut modellerle ilgili birkaç özet vermek istiyorum.Umarım tercihinize yardımcı olabilirim.
1-En bilinen marka Knitpicks veya avrupada satılan adıyla knitpro.Birkaç set alternatifi var.İstenen numarada şiş ucunu veya misinasını tek tek  almanızda olası.Setleri:
Harmony Wood (Ağaç)set
Amerikan ölçü birimiyle 4-11 arası şiş ucuna ,2 farklı uzunlukta misinaya,çantaya sahip olan set.Harmony seti,daha çok örgüye yeni başlayan,nispeten gevsek ören,şişte ilmeklerin rahat kaymasını arzu eden örücüler için ideal. Agaç malzeme oldugu için kolay kırılma riski taşıdıgını unutmayın.
2-Nikel kaplama set
Nikel kaplama olan bu şiş uçları,bizim kullandıgımız şişlere oranla oldukça hafif,her gruptan örücünün kullanabileceği bir set.Benim de elimde bu misinalıdan var.Özellikle misinasının çok ince ve esnek oluşu,yuvarlak yuzey örerken (çorap gibi) çok kullanışlı.Uçların tek dezavantajı,zamanla nikel kaplamanın dökülüyor olması.
3-Zephyr akrilik set
Akrilik uçların hafifliği ve esnekliği,yeni örgüye başlayanlar veya çok seyahat edip yanında örgülerini taşıyanlar için ideal. 

2-Denise Vidalı şiş seti 

En yaygın kullanılan vidalı setlerden birisi de Denise.Uçlar sağlam plastiktendir.Pembe ve mavi renk misinalı olarak üretilmiştir.Knitproya oranla misinaları daha kalın.

(3.75-10mm) arası şiş ucu ,misinaları ve kapatma uçlarıyla birlikte set olarak satılıyor.

3-Boye Needlemaster Set
Vidalı şilerin ilk üretilen modelidir.Metal uçlar kntpro veya Denise göre daha kısadır.Ancak misinaları incedir.Set içinde,2.75mm -10mm arası uçlar,20", 24" 29" 36"uzunlugunda misinalar,kapatma aparatları ve kullanışlı çantası var.Ben de bu seti kullanıyorum,Sorunsuz,takılmadan ve keyifle örgü örüyorum.Tek kötü tarafı misinayla uçların birleşim yerini çok iyi sıkmanız gerekiyor.Yoksa benim başıma geldi,biranda ilmeklerinizi boşlukta bulabilirsiniz :-))




4-"Hiyahiya"set
 HiyaHiya set,demir şiş uçları,misinaları ve çok hoş hazırlanmış çantasıyla dikkat ceken diğer bir setimiz.Amerikan metriğine göre 2, 3, 4, 5, 6, 7, & 8 ölçülerinde şiş uçları,16", 24", 32" ve 40" uzunlukta misinayı itiva ediyor.Bu şişlerin tek kötü tarafı şiş uçlarının diğer setlere göre kısa olması ve fiyatının yuksek olması.
5-Webs Vidalı şiş Setleri
Bamboo malzemeden üretilen bu vidalı uçlar,özel bir vida ucuyla misinaya bağlanıyor.Mısınaları diğer setlere oranla daha kalın.Set 4-11 arası şiş ucuna sahip .Yine hazırlanmış hoş bir çanta ve ölçü kontrol cetveliyle birlikte geliyor.

6-Plymouth Yarn Vidalı bamboo seti

 

Bambo şiş severler için vidalı bir alternatif set daha.Şiş ucu olarak 5, 6, 7, 8, 9 & 10 numaralar ve 
16, 24, 32, 40" uzunlukta misinaları,çantasıyla birlikte guzel bir başlangıç seti.

7-Addi Click vidalı şiş seti

Mutlaka sahip olmayı istediğim,vidalı şiş grubunun belkide yıldızı olan setimiz Addi nin seti.
Şiş ucu olarak 10 farklı uç içeriyor.
(3.5mm, 4.0mm, 4.5mm, 5.0mm, 5.5mm, 6.0mm, 7.0mm, 8.0mm, 9.0mm, and 10.0mm ),3 tane  24”, 32” ve 40” uzunlukta mavi renk misina ,baglantı aparatı ve hoş sade bir saklama çantası.

 











5 Ekim 2010 Salı

Moch Hırka-Moch Cardigan


Sevgili Gudrun  Johnston'un tasarımı hırkamı bitirdim.Bakmayın aslında kenarda yatalı epey oldu.Düğme bulamadım koca memlekette.Çıldırmamak işten değil.Düğme sponsoru mu bulsam ne yapsam bilemedim.
Himalayanın Perlina (antrasit renk) ipiyle ördüm.4 ve 4,5 no misinalı şiş kullandım.Özellikle serin bahar akşamüstüleri için ideal.Gudrun hanimefendinin diğer tasarımlarını da görmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Modeli almak veya tasarımcının diğer çalışmalarını merak edenler için: Shetlandtrader

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails